Ved å innføre den reviderte regelen for merking av dekk, ny database (EPREL) og mulighet for to nye indikatorer (snø- og isgrep), tar EU kommisjonen sikte på bedre informasjon for å hjelpe forbrukerne ved kjøp av dekk.
Lastebildekk (C3), Ja. Sykkeldekk, Nei.
For last (C3) som for alle andre klasser (C1 og C2), er både dekkprodusent og forhandler pålagt å informere kunden før salg om de offisielle dataene samt produktinformasjon.
Alle dekk må registreres i en offisiell database (EPREL) og både allmenheten, kunder og myndigheter vil kunne bekrefte opplysningene.
Regulativet gir dekkprodusentene rett til selv å klasifissere dekkene basert på testing, beregninger og referanser sammen med nødvendig dokumentasjon.
Det er planer om å utvide dette til også å inkludere regummierte dekk i 2023.
Ja. Alle medlemsland vil måtte lage en plan som en del av sitt årlige markedsovervåkings program fra 2021. EU kommisjonen vil ha et budsjett for dette. Det er flere tiltak inkludert i denne nye forskriften, samt et nytt rammeverk for markedsovervåking som vil styre håndhevingen.
Ja. Man kan enkelt identifisere et vinterdekk med bekreftet vinterytelse og 3PMSF symbolet (three-peak mountain snowflake) på etiketten. Man kan også identifisere et nordisk vinterdekk for personbil (C1) og dets is-egenskaper med et is-symbol (gjelder kun nordiske piggfrie dekk) på etiketten. Ingen testkriterier er definert for C2 og C3 dekk.
Vi har en QR-kode som enkelt lar sluttbruker bekrefte opplysningene på etiketten via en lenke til den offisielle EPREL- databasen med produktinformasjonen.
De nye etikettverdiene vil være tilgjengelige for publikum 1. mai 2021. Dataene og registreringene på EPREL vil være tilgjengelig for våre kunder/forhandlere i begynnelsen av 2021, dette for å sikre en myk overgang og gi nødvendig tid til forberedelse av både kunder og salgssystemer. EPREL-databasen forventes å være tilgjengelig innen utgangen av oktober 2020.
Visualisering av dekkregistreringsdata på EPREL for allmennheten og dekkforhandlere vil være tilgjengelig innen utgangen av 2020.
Den nye EU-dekkmerkingen vil gjøre informasjonen mer åpen og gi nye muligheter til enkelte produsenter av premium dekk som har vært kritiske til denne merkingen siden den ble introdusert (november 2012 i Europa). Ytterligere markedsovervåking vil være viktig. Dette vil imidlertid gi mer ansvar til dekkforhandlere og OE-leverandører (originalmontering) som sannsynligvis vil kreve oppdateringer på sin dekkrelaterte virksomhet.
Dette er en av de underliggende ideene og bør være et resultat av mer åpenhet og bedre overvåking.
Etikettens verdier er deklarert av produsentene selv basert på deres egne tekniske vurderinger. Myndighetene i EU-landene vil foreta stikkontroller (dokument-inspesksjon og fysisk produkttesting for verifisering) av dekk som markedsføres.
Etikettverdiene for forbruker og dekkforhandler finner du flere steder, som på dekk-etiketten, utskrift eller som digital informasjon gitt av dekkprodusenten.
I tillegg gir QR-koden på etiketten deg en direkte lenke til EPREL-databasen.
Alternativt, hvis du har artikkelnummeret, kan du søke i Conti EU label viewer eller direkte i EPREL (Merk: søkefunksjonen i EPREL-databasen er fåreløpig ikke fullstendig definert eller tilgjengelig).
Kunder med tilgang til PRICAT, vil også finne lenker til Conti EU label viewer, EPREL og de forskjellige klassene der.
Objektivt er A den beste verdien. Dog gir den europeiske merkingen ikke et fullstendig bilde av alle kriteriene som definerer dekkets totale ytelse. Så du bør anbefale det dekket som passer best til forbrukerens behov, og du bør også lytte til råd og informasjon fra dekkspesialister og se på resultater av tester gjennomført av seriøse testmagasiner.
Den nye etiketten har kun fem kriterier: vått, snø og is, rullemotstand og utvendig støy. De fleste seriøse tester vil normalt evaluere mer enn ti kriterier, så de bør gi et langt mer nyansert bilde enn den nye etiketten.
Nei, ikke pr nå. Men det kan kanskje bli aktuelt i en fremtidig versjon av EUs typegodkjennings-regler.
Fordi ingen ISO tester eller grenser er definert.
En lenke til den offisielle EPREL-oppføringen/registreringen av det spesifikke dekket/produktet.
Det er Continentals interne artikkelnummer og betyr at alle dekk av denne typen har samme konstruksjon og ytelse.
Man antar at ABC-kategoriene vil være enklere for forbrukerne å lese og også enklere å integrere i digitale databaser og skjermer.
Det må overholde ISO-grensen for brems på is, sammenlignet med et standard referansedekk. ISO-METODEN er foreløpig ikke ferdigstilt.
Nei.
Nei. Du kan bruke hvilken som helst QR-kode leser som finnes. Innholdet i QR-koden er URL-lenke til dekkinformasjonen i EPREL databasen.
Ja, se tidligere svar.
Ikke i alle tilfeller. For støy er alt likt, selv om vi i stedet for 1, 2 eller 3 lydbølger nå får kategoriene A, B og C. For rullemotstand og brems på vått vil dagens klasse F og G i framtiden bli slått sammen til klasse E. Dagens klasse E vil være klasse D i framtiden. For C2-dekk er det nye grenser for rullemotstand, klasse D (se tabell nedenfor).
RR | Vått | Støy | |
C1 | A => A B => B C => C E => D F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Lydbølge = A 2 Lydbølger = B 3 Lydbølger = C |
C2 | A => A B => B C => C E (8,1 ≤ RRC ≤ 9,0) => D E (9,1 ≤ RRC ≤ 9,2) => E F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Lydbølge = A 2 Lydbølger = B 3 Lydbølger = C |
C3 | A => A B => B C => C D => D E+F => E | A => A B => B C => C D => D E+F => E | 1 Lydbølge = A 2 Lydbølger = B 3 Lydbølger = C |
Dekk med den nye etiketten er ikke bedre enn dekk med den game etiketten.
Nei. Dekkene er helt like. Dekk i klasse E, F og G blir omklassifisert (1 klasse bedre), selv om de er nøyaktig de samme dekkene som før (identisk konstruksjon).
Nei. Det er eksakt samme dekk.
Vi kan identifisere et vinterdekk for personbil (C1) med bekreftet ytelse på is med et issymbol, direkte på etiketten (kun nordiske piggfrie vinterdekk. Ingen tester eller ISO-regulering er definert for C2 og C3.
For snøsymbolet må dekkene oppfylle 3PMS-grensene ved testing på snø, gjelder for C1, C2 og C3 på forskjelllige forhold og referanser.
Det er ingen reguleriner som forbyr det, men det er absolutt ikke å anbefale. Du vil ikke få fordelene med å kjøre på sommerdekk, som bedre grep og bremseegenskaper på både vått og tørt underlag. Den myke gummiblandingen gjør også at dekken slites raskere på sommerføre.
Hvis de har den nåværende (gamle) etiketten kan de selges etter 1. mai 2021 (forutsatt at DOT er eldre) Med den nye merkingen slås klasse F og G sammen til klasse E.
EU har innført energimerking på mange produkter (kjøleskap, støvsugere, lyspærer osv). Og mens dekketiketten inneholder flere viktige kriterier foruten energi-/drivstoff-effektivisering, faller den fortsatt innenfor kategorien Energieffektivitet. Med den nye teksten på etiketten, tar kommisjonen sikte på å lage et felles oppsett for alle energimerkede produkter, selv om det er mange forskjeller i detaljene på de forskjellige merkingene.
Ja. Dog, C3 dekkene var ikke unntatt før, men har nå fått noen nye krav.
Nei, ikke i denne runden ((2021), men sannsynligvis i overskuelig framtid.
Nei. Piggdekk er utenfor EUs merkeforskrifter og fra Continental-gruppens portefølje er det kun C1 piggfrie dekk (soft compound) som har is-symbolet. C2 og C3 er også utenfor ISO-testen.
Hvis de er innenfor 3PMS kravene, kan helårsdekk ha symbolet. Hvis de ikke har dette, kan de ikke betraktes som vinterdekk i de markeder hvor dette er et krav for vinterbruk. Et dekk med bare M+S merking vil ikke ha snøkrystall-symbolet på etiketten.
Alle dekk som oppfyller grensene for 3PMS (typegodkjenning) kan ha snøkrystall-symbolet.
Nei. Kun dekk som oppfyller grensene for 3PMS (typegodkjenning) kan ha snøkrystall-symbolet.
Dekk som nå er i klasse E, vil framover vises i klasse D (for tiden uten C1-dekk).
En komplett oversikt fra samtlige produsenter som er offisielt registrert for salg i Europa i henhold til denne forskriften, med etikett informasjon.
På produktnivå -> Den samme informasjonen som du finner på EU-etiketten og i informasjonsbeskrivelsen (flere språk).
Det er to databaser, den ene er offentlig og åpen for alle. Den andre har begrenset tilgang og inneholder informasjon beregnet for overvåking og for dekkprodusentene.
Registreringen av dekk gjøres via en offisiell plattform kalt EPREL (European Product Registry for Energy Labelling).
Nei. I den gamle forskriften var det et klart krav om at etikett-informasjonen skulle vises på fakturaen, dette kravet er nå borte. Imidlertid må informasjonen fortsatt gjøres tilgjengelig. Dekkdistributøren/forhandleren må gjøre informasjonen tilgjengelig på digitale plattformer, på utstillingsmateriell og i nærheten av dekket når det vises på salgsstedet.
I den gamle reguleringen var det et klart krav om at etikett-informasjonen skulle oppgis på fakturaen, men dette kravet er nå borte. Imidlertid må informasjonen fortsatt gjøres tilgjengelig. Dekkdistributøren må gjøre denne informasjonen tilgjengelig på digitale plattformer før salg, på utstillingsmateriell og i nærheten av dekket når det vises på salgsstedet.
Filter og søkefunksjoner på EPREL er ennå ikke ferdigstilt, dette vil skje innen utgangen av 2020.
Nei. Alle dekk som er levert med gammel etikett før 1. mai 2021, er fortsatt lovlige og trenger ikke merkes på nytt. Dette gjelder også dekk som allerede er på markedet (f.eks på våre lagere), men som leveres til forhandler etter 1. mai 2021.
Fram til 1. mai 2021 er det bare den nåværende (gamle) etiketten som gjelder og som er obligatorisk for salg i Europa. Hvis EPREL databasen skulle bli tilgjengelig før den tid, kan teoretisk sett begge etikettene vises ved siden av hverandre.
Nei, det er ingen spesielle krav for bilforhandlere, samme krav til dem som til dekkforhandlere og dekkdistributører. Før salg av dekk (eller kjøretøy med dekk) må sluttbruker få informasjon om EU-etiketten og merkingen av det aktuelle produktet. Det vil si at de må levere den offisielle etiketten digitalt eller på papir sammen med produkinformasjonen.
Det er ingen spesielle krav til OE (originaldekk), det samme gjelder der som for dekkforhandlere og distributører. For salg av dekk (eller kjøretøy med dekk), må man gi sluttbruker informasjon om EU-merkingen for det enkelte produkt. I praksis vil det si at kunden får den offisielle etiketten i digital eller trykt form sammen med produktinformasjon.
Nei. I 2012, da merkingen kom første gang, tok bransjen selv en avgjørelse om å ha etiketten som standard, men det er ikke et obligatorisk krav. Continental har bestemt at dette passer fint for både oss og våre kunder for C1- og C2-dekk . For lastebil (C3) har vi valgt en digital løsning som er fullt ut kompatibel. Dekkprodusenter og dekkdistributører må sørge for at informasjonen på etiketten er tilgjengelig for kundene enten i papirversjon (på forespørsel) eller digitalt. Distributøren må vise en fysisk dekketikett for sine kunder på salgsstedet, eller når dekkene ikke vises må kunden få en papirutgave (på forespørsel) eller en digital kopi før salget.
Continental vil sørge for at alle våre produkter oppfyller alle krav for dekkprodusentene. I tillegg vil vi, i en selvdefinert overgangsperiode (fra begynnelsen av 2021 til slutten av 2021), tilby både gammel og ny EU-etikett for å forhindre misforståelser hos kundene.
Disse vil bli tilgjengelige via EPREL samt her på vår hjemmeside.
Vi vil inkludere alle nødvendige data inn i våre eksisterende systemer og grensesnitt og også gi etikett-informasjon via andre formater (.csv etc).
Ja, hvis DOT-kode er eldre enn 1. mai 2021 (f.eks at dekkene ble produsert før mai 2021).
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at vi gir deg den beste opplevelsen på nettstedet vårt. Klikk her for å finne ut mer eller for å endre innstillingene for informasjonskapsler.