Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

Vinterklar bil og mann skraper is

Vinterklar bil

En sjekkliste på hvordan du forbereder bilen for vinteren

Sjekkliste for vinterklar bil.

Dette burde du fikse før vinteren kommer.

Så fort kulda setter inn henter du instinktivt frem jakker, luer og skjerf for å holde deg rustet for vinterværet. Å forberede bilen din for vinteren burde ikke være noe annerledes. Nå er det på tide å:

1. Skifte til vinterdekk

2. Sjekke tilstanden på vinterdekkene dine

3. Sjekke væskenivåene

4. Sjekke batteriet

5. Sjekke lysene

6. Sjekke vindusviskerne

7. Sette sammen et vinterbil-kit

I tillegg til å skifte til vinterdekk, burde du også forberede bilen på snø, is og minusgrader. Et vinter-kit vil hjelpe deg trygt og komfortabelt gjennom sesongen.

Følg vår sjekkliste full av bilpleietips til vintersesongen, og bilen din vil være vinterklar på null komma niks.

1. Skift til vinterdekk

Vinterdekk er en av de første tingene du tenker på når du forbereder bilen til vinteren - med god grunn. De gir kjørekomfort og sikkerhet i de kaldere månedene av året, og i Norge er det obligatorisk krav til vinterdekk til bestemte tider. Det er vanlig praksis å montere vinterdekkene dine rundt oktober, men du kan finne ut hvor og når du må bytte dekk ved lov her.

Når temperaturene faller blir gummien stivere og grepet reduseres, derfor er det viktig å skifte til vinterdekk som har en annen gummiblanding som er egnet for kalde temperaturer. Med vinterdekk er du forberedt på tøffe vinterforhold som kuldegrader og isete veier. Lær mer om forskjellene mellom vinter- og sommerdekk her. 

2. Sjekk tilstanden på vinterdekkene dine

Når vinterdekkene er montert, må du kontrollere at de er i god stand - inkludert reservedeler! For å gjøre dette må du kontrollere dekkets mønster, kontrollere at dekktrykket er riktig og se etter uvanlige buler, slitasje eller generelle skader. Hvis du finner noe, må du nevne det til verkstedet ditt. Hvis en proff monterer vinterdekkene dine for deg, vil de legge merke til disse tingene og anbefale reparasjon eller nye dekk.

Man fyller opp vindusspylervæske på bilen sin

Vær forberedt på kaldere dager

3. Fyll opp væsker

Når du sjekker bilens væskenivåer, må du parkere bilen på et flatt og jevnt underlag og sørge for at motoren er kald. Deretter må du kontrollere følgende væsker og sørge for å bruke riktig forhold og ikke overskride grenseverdien:

 • Olje
 • Vindusviskervæske, da frontruten blir oftere skitten om vinteren.
 • Frostvæske, tilsatt motorens kjølevæske. Som navnet antyder, vil frostvæsken stoppe vannet i motorens kjølesystem fra å fryse til.  

4. Sjekk batteriet

Hvis bilen bruker lengre tid å starte enn normalt, eller hvis billysene er svake, kan dette være tegn på at det er på tide med et nytt batteri. Hvis du ikke har kontrollert det, kan det kalde været bety sikker død for batteriet. Besøk din mekaniker, som vil gi deg råd om du trenger et nytt batteri eller reparasjoner.

5. Sjekk lysene

Vinterkjøring betyr å støte på regn, sludd og snø i lengre perioder med mørke. Derfor kommer du til å være avhengig av lysene dine ganske ofte. Du vil også være i større fare hvis de ikke fungerer. Før det tøffe vinterværet kommer, må du kontrollere at frontlysene, tåkelysene, blinklysene, baklyset og bremselysene fungerer. Når du vet at de er i god stand, rengjør dem grundig med vindusvask. På spesielle flekker kan du gni inn litt tannkrem, la den hvile et par minutter og tørk av.

6. Sjekk vindusviskerne

Det er ingenting verre enn den skrikende lydene av gamle eller ødelagte viskerblader under et kraftig regnskyll. Hvis vindusviskerne ikke klarer å ta bort vannet fra frontruten effektivt, må de byttes ut. Det er enkelt å bytte vindusviskere, så lenge du sørger for å kjøpe de riktige bladene. Hvis du er i tvil, spør på verksted eller snakk med din lokale bilforhandler.

7. Forbered en vinter-nødpakke

Du trenger kanskje ikke alt i denne sjekklisten for nødsett, men du vil være glad for nødartiklene hvis du befinner deg strandet i vinterens kalde mørke:

1.    Bilverktøy

 • Isskrape 
 • Reservedekk - kontroller lufttrykket med jevne mellomrom
 • Lommelykt
 • Slepetau
 • Startkabler
 • Liten spade
 • Veisalt

2.    Øvrig

 • Nødlader til mobil
 • Varseltrekant
 • Refleksvest
 • Førstehjelpsskrin
 • Varme klær og sko
 • Teppe

Mønsteret på vinterdekk

Bil kjører på vinterveier - viktig med gode dekk

Dekkmønster er alltid viktig, men med iskalde og snødekte forhold er det enda viktigere å sjekke at du har tilstrekkelig med mønster for trygg og sikker kjøring. 

Les mer

Lufttrykk i dekkene på vinteren

Continental_Winter_World_TirePressureInColdWeather_Teaser_612x344

Kalde temperaturer påvirker lufttrykket i dekket. Her kan du lese om hva du bør sjekke og følge med på når temperaturene faller. 

Les mer