Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

Sesongskifte

Dekkskifte

Hva gjør man når det er tid for å skifte dekk?

Sesongbaserte endringer i løpet av året gjør det nødvendig å skifte dekk på bilen. Dette avsnittet handler om hvordan og når en sjåfør skal bytte til sommerdekk og vinterdekk. Det er grunnleggende forskjeller mellom disse to typene, og det er godt å kjenne dem.

Når er for eksempel den beste tiden for sommerdekk? Visst, det kan høres ut som et dumt spørsmål. Navnet på dekkene sier alt, ikke sant? Men bruk av sommerdekk anbefales faktisk fra påske til oktober, dvs. om våren, sommeren og høsten.

Sommerdekk gir utmerket grep og håndtering når du kjører på våte og tørre veier, men når temperaturen synker under 7 °C, er det på tide å bytte til vinterdekk for å få bedre grep og grep på snødekte, isete veier.

På vintertid, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere derfor noe hvert år, alt etter som når påsken er det året.

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

I et annet avsnitt tar vi for oss bruken av vinterdekk på sommeren og sommerdekk på vinteren. Det er svært viktig at sjåfører forstår hvorfor man ikke skal kjøre med vinterdekk i varmt vært og omvendt. Så dette skal ikke være langt og komplisert - bare en introduksjon til hvordan spesialutviklede gummiblandinger fungerer ved forskjellige temperaturer. Å bruke vinterdekk hele året er ikke en god idé, det kan faktisk være ganske farlig!

Hvor lang tid tar det å skifte dekk? Det er et godt spørsmål. Prosessen kan gå fort og ta lang tid avhengig av noen få faktorer. Du kan prøve å gjøre det selv, men å løsne boltene på hjulet kan være ganske tidkrevende, om de sitter godt fast. Om du bestiller en avtale for dekkskift hos din lokale dekkforhandler, så kan de kanskje gjøre jobben på så lite som 20 minutter. Uansett, om du velger å skifte dekk selv, så har vi noen gode råd om hvordan du skifter dekk for sesongskift eller ved punktering her. 

Til slutt vil vi fortelle litt om hva du må huske på når du skal kjøre inn nye dekk. Enten det er piggfrie vinterdekk, piggdekk eller sommerdekk, er det å kjøre med et nytt sett med bildekk litt som å prøve på nye tursko. I begge tilfeller kreves det litt tid og tålmodighet å kjøre de inn. Vi forklare hvordan og hvorfor dette er viktig.

Forhandlersøk

Sommerdekk vs. vinterdekk

Valget mellom sommerdekk og vinterdekk.

Valget mellom sommerdekk og vinterdekk. 

Les mer

Vinterdekk på sommeren

Winter tires in summer

Hvorfor du ikke skal kjøre på vinterdekk i sommermånedene.

Les mer

Sommerdekk på vinteren

Using summer tires in winter conditions might be dangerous and risks damaging your tires.

Ikke kjør på sommerdekk på vinteren

Les mer

Hvordan skifte dekk

Whether it’s an emergency puncture situation or you’re switching your seasonal set – here’s your guide to changing a tire.

Det er flere årsaker til at du kan trenge å bytte hjul på bilen din. Her får du god hjelp og veiledning gjennom vår dekkskifteguide. 

Les mer

Kjøre inn nye dekk

New tires need to be broken in gently. Learn why, and how to drive on new tires to optimize performance and safety.

Før du drar ut på langtur med nye dekk er det noe du bør vite. Akkurat som et par nye sko trenger dekkene en innkjøringsperiode før de fungerer optimalt. 

Les mer