Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

Rotere eller ikke rotere dekkene?

Rotasjon av dekk

Hva betyr det egentlig å rotere dekk, og er det en god idé?

Først og fremst bør du aldri blande forskjellige dekkmerker eller forskjellige dekktyper fra det samme merket. For optimal sikkerhet og ytelse anbefaler Continental å montere samme type dekk på bilen, med samme merke, størrelse, mønster, lasteindeks og hastighetsvurdering. I mange land er det lovpålagt at alle dekkene har samme størrelse, lasteindeks og hastighet som er oppgitt av bilprodusenten. Å kjøre bil med forskjellige dekk kan være farlig for både deg og andre trafikanter.

Rotere dekk illustrasjon

Fordeler med dekkrotasjon

Det å rotere dekk, derimot, er en velprøvd strategi for å maksimere dekkenes levetid og minimere slitasje. En del bilprodusenter har en veiledning for hvordan du optimalt kan rotere dekkene. Rotasjonsmønsteret avhenger av om du har symmetriske, asymmetriske eller retningsbestemte dekk. Hvis det ikke er spesielle hensyn, er vår anbefaling å rotere hjulene akselvis mellom front- og bakaksel regelmessig.

Dette kan du for eksempel gjøre når du bytter til sommer- eller vinterdekk. Alternativt når du har kjørt mellom 5000 og 10 000 kilometer på dekkene dine.

IHvis du merker tegn på ujevn dekkslitasje, bør du vurderer å rotere dem oftere. Det er også lurt å be ditt lokale dekkverksted sjekke om du bør justere hjulstillingen eller om det er andre mekaniske problemer.

Reservedekk i samme størrelse og konstruksjon som de vanlige dekkene, kan også gjerne være med i dekkrotasjonen. Men husk å sjekke lufttrykket først. Det er viktig å følge bilprodusentens instruksjon når det kommer til lufttrykk.

Roterte dekk kan også påvirke dekktrykkovervåkningssystemet TPMS, hvis bilen din har det. Sjekk i instruksjonsboka hvordan du kan kalibrere systemet på nytt.

Kan du blande forskjellige dekkmerker og mønster?

Continentals råd er at du bruker samme type dekk på alle fire hjul, men hvis du absolutt må ha forskjellige dekk, så må du huske på at du har samme type dekk og mønster på bakakselen, og samme type dekk og mønster på forakselen.

Det kan også være mulig å blande dekk med forskjellige lastindekser og hastighetsgrader hvis lastindeksen og hastighetssymbolene er høyere enn den minimale terskelen som er anbefalt av bilprodusenten (ekstra belastning kontra standardbelastning). I disse tilfellene må du montere dekkene med høyere rangering til bakakselen.

Hvis du bare bytter to dekk på bilen din vil de nye dekkene trolig ha et dypere mønster enn de gamle. Da anbefaler vi at du monterer de to nye dekkene på bakakselen. Dette vil gi bedre grep bak, og redusere farene for en skummel sladd på veien.

Noen mener imidlertid at man skal ha de beste dekkene foran, så sjekk hva bilprodusenten anbefaler.

Godkjente dekkblandinger

Noen biltyper er fabrikkmontert med forskjellig størrelse på for- og bakdekk. Dette må da tas hensyn til når tiden er inne for å erstatte dem, og du må alltid følge anbefalingene fra bilprodusenten.

Finn ditt dekk

Den raskeste veien til det perfekte dekket.

Dekkskifte

Seasonal tire change

Valg av riktig dekk til riktig sesong. 

Les mer

Montering av dekk

Slik monterer man nye dekk på felg

Les mer

Retur og håndtering av dekk

A second life for old tires

Når du er klar til å kaste de gamle dekkene dine, er det riktig og ansvarlig å resirkulere dem. Mange dekkforhandlere vil gjerne resirkulere dekkene for deg når du kjøper et nytt sett. 

Les mer