Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

A variety of SUVs lined up with Continental tires

SUV tires

Hva er en SUV?

Hva beskriver egentlig en SUV?

SUV definisjon : Hva står SUV for?

  • SUV står for for sport utility vehicle
  • SUVer er ofte høye, romslige og allsidige
  • SUVen har utviklet seg over tid, fra militær terrengbil til en av de mest populære biltypene
  • Ikke alle SUVer er 4-hjulstrekkere
  • Det finnes forskjellige SUV dekk til terrengbruk og gatebruk

Enkelt sagt, en SUV er en sporty bil og som betegnelsen antyder, så er dette gjerne en romslig bil. Med god bakkeklaring, god takhøyde og ofte stort bagasjerom, er det god plass til passasjerer, bagasje, kjeledyr, arbeidsredskaper, sportsutstyr eller hva du måtte ønske å ha med deg. Og husk, det er ingen grunn til å frykte «sport» eller «sporty». En SUV er en biltype som ikke bare passer for deg som drar på oppdagelsesreiser i tøffe omgivelser, den vil også passe deg med helt vanlige, daglige aktiviteter. Så la oss se hvordan SUVen har utviklet seg over tid, hvor forskjellige de enkelte modellene er og viktigst av alt, hvilke dekk du trenger til dine behov.

Willy’s Overland Jeep, et militært kjøretøy for WWII

Willy’s Overland Jeep: en av de første SUVene

Hvordan SUVen har utviklet seg

Et av de opprinnelige bruksområdene til en flerbruksbil går tilbake til 2. verdenskrig, da man brukte terrenggående kjøretøy for å frakte soldater. Kjøretøyet måtte være robust, ha mye plass og kunne takle de aller tøffeste forholdene.

Det sporty preget har utviklet seg betydelig siden den gang. Og går vi til 1990-tallet så har denne type biler blitt forbrukernes førstevalg på flere kontinenter.

I dag er vi litt bortskjemte. Vi har en mengde merker å velge mellom og man kan finne akkurat den SUVen som passer til eget behov. Uansett livsstil, behov for ytelse, størrelse, elektrisk, hybrid eller en helt vanlig crossover.

Alternativene er mange!  Men husk: Uansett hvilken SUV du velger, er det viktig også å velge de riktige dekkene.

Jeep Cherokee, en populær SUV på 90-tallet.

Jeep Cherokee: en klassisk SUV

Hvilke typer SUV finnes?

Avhengig av hvor du bor og ferdes, kan du velge blant et stort antall SUVer i forskjellige størrelser og med forskjellige funksjoner. Trenden er i stor grad drevet av praktiske hensyn, de har høy bakkeklaring, god takhøyde og god plass til bena og bagasje. Du sitter høyt og får god oversikt.

Designet er inspirert av mer terrenggående kjøretøy, men en SUV har ikke nødvendigvis 4-hjulsdrift (AWD), selv om det er mest vanlig. Noen modeller er tohjuls-drevet og er mer egnet for bykjøring og enklere landeveiskjøring. Les mer om hva som definerer en 4WD her.

En stor SUV utstyrt med Continental dekk

Velg de riktige dekkene til din SUV

Hvordan velge SUV dekk

Det viktigste kriteriet når du skal kjøpe SUV-dekk, er om du skal kjøre mye på vanlige veier, grusveier, skogsbilveier eller i terreng. Hvis SUVen eller CUVen din (crossover) for det meste skal kjøres på asfalt og i bystrøk, kan du kanskje velge samme dekk som til en vanlig personbil, selv om SUVen din har 4-hjulstrekk. Hvis du vet at du skal kjøre i terrenget eller på røffe veier, er det noen variabler du bør tenke på – inkludert sesong (sommer-/vinterdekk) og lasteindeks. Mer info her om hva som skal til for å takle off-road kjøring.

Her kan du finne hvilket SUV-dekk er best for din bil?

Hvis du fremdeles er usikker på hvilket dekk du skal velge, anbefaler vi deg å sjekke med din lokale Continental forhandler, som mer enn gjerne hjelper deg.

 


Er alle SUVer 4X4?

Large SUV going off-road in nature

Ikke alle SUVer er 4X4. Og hva er forskjellen på på SUV, 4WD og AWD?

Les mer

Kan jeg kjøre off-road med min SUV?

Most SUVs can go off paved roads to a certain degree, but for serious off-roading, you need four-wheel drive and tires that can tackle any terrain.

Les mer

SUV dekk

Rød SUV på brostein

Hvis du er på jakt etter nye SUV dekk, da er det flere ting du bør sjekke for å få best mulig sikkerhet og kvalitet.

Les mer

SUV tire legal limits

Depending on where you are in the world, you should be aware of several SUV tire limits.

Les mer

Replacing SUV tires

A mechanic changing SUV tires

There are several indicators that tell you when you should replace your tires. Even if you've never had a puncture, they could be showing wear.

Les mer

How do I find out the correct SUV tire pressure?

Person adding air to their SUV tires

Tire pressure is vital for all tires, including SUVs, but off-road tires are slightly different.

Les mer

Finn det perfekte Continental dekket for din bil