Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

Dekk fylt med nitrogen

Nitrogen i dekk

Hva er fordelene med nitrogenfylte dekk?

Visste du at det er mulig å fylle dekk med nitrogen i stedet for luft? Et økende antall dekkforhandlere og verksteder tilbyr dette alternativet, og det har blitt populært blant mange entusiaster. Men hva er den virkelige fordelen med å ha nitrogenfylte dekk? Er det ikke en teknikk som er spesifikk for kjøring av racerbiler? Les videre og finn ut.

I Continental er vi opptatt av å lage dekk som holder lenge, men det er også sånn at eieren av dekkene har et ansvar med å sjekke dekkene med jevne mellomrom. Den enkleste måten for å ta godt vare på dekkene dine, er å sørge for at de har rett lufttrykk.


Temperaturendringer påvirker dekktrykket

Produsenten av bilen din spesifiserer det optimale lufttrykket; dette finner du enten i instruksjonsboka eller inne i dørkarmen på førersiden. Continental anbefaler å sjekke lufttrykket minst en gang i måneden (og spesielt før du legger ut på langtur).

Men hva med nitrogen i stedet for luft? Vel, enhver gass vil utvide seg når den varmes opp og trekke seg sammen når den avkjøles, og ingen steder er dette mer tydelig enn med gassene inni et dekk.

Lufttrykket stiger og faller i henhold til temperaturendringer; hver 6. grad Celsius resulterer i en endring på nesten 1 PSI (pund per kvadrattomme). Det er derfor vi anbefaler å kontrollere lufttrykket tidlig på morgenen før solvarmen (eller varmen som genereres ved kjøring) får temperaturen til å øke. Målinger av kaldt lufttrykk blir mer nøyaktige.

I dette scenariet er det en fordel med nitrogenfylte dekk fordi nitrogengass ikke støtter fuktighet eller forbrenning. Sammenlignet med vanlig luft - som inneholder omtrent 78 prosent nitrogen, 21 prosent oksygen, pluss diverse gasser - er rent nitrogen en uvirksom, ikke-brennbar gass. I hovedsak er dette tørr luft hvor oksygen er fjernet.

Nitrogen i helt spesielle dekkapplikasjoner

Takket være disse egenskapene er nitrogenfylte dekk spesielt gunstig i  miljøer som luftfart, gruvedrift og anlegg.

Tørr nitrogen demper lufttrykkvariasjoner, så nitrogenfylte dekk brukes også i motorsport på høyt nivå, der selv de minste endringene i lufttrykk kan påvirke bilenes kjøreegenskaper betraktelig.

Så nå kommer vi til det store spørsmålet: Er nitrogen riktig for dekkene dine? Faktum er at dekk med nitrogen har ingen hensikt ved vanlig daglig bruk på en personbil. Det kan til og med betraktes som sløsing med penger.

For å være helt tydelig; det er ikke skadelig å pumpe dekk med nitrogen. Videre holder PSI seg stabil på lang sikt. (Dekk fylt med vanlig luft mister trykket ved gjennomtrenging litt raskere.) Men for det meste gjør nitrogen absolutt ingen forskjell når det gjelder tap av trykk, som vanligvis forårsakes av punkteringer, ventillekkasjer eller andre mekaniske lekkasjer. Det er heller ingen fordel med nitrogen når det kommer til rullemotstand, drivstofforbruk eller slitasje.

Viktigheten av å kontrollere lufttrykket regelmessig

For å understreke poenget en gang til, sjekk dekkenes lufttrykk regelmessig. Hvis trykket er under produsentens anbefaling, må dekket etterfylles - enten med luft eller, hvis du ønsker det, med nitrogen - til riktig lufttrykk.

For din egen og andres sikkerhet, må du ikke kjøre med dekk som har for høyt eller for lavt lufttrykk. Dette kan skape overdreven belastning og varmeoppbygging, og føre til katastrofale dekkfeil, og risiko for alvorlige ulykker.

Hvis du er i tvil, kan du se i instruksjonsboka for mer detaljer om de maksimale anbefalingene. Vurder også om du bør investere i et dekktrykkovervåkings-system (TPMS), om du ikke allerede har det i bilen din.

Forhandlersøk

Dekktrykk

Feel the pressure

Vår guide for sjekk av lufttrykk.

Les mer

Tire Pressure Monitoring System (TPMS)

All About TPMS

How an integrated TPMS can enhance driving safety by eliminating a frequent cause of accidents.

Les mer

Mønsterdybde

Sjekke mønsterdybden i dekket

Hvorfor du bør sjekke mønsterdybden regelmessig.

Les mer