Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

Ønsker andre rutiner for dekkmerking

01/12/2015

Christian Koetz, sjef for ettermarked Continental person- og varebildekk i EMEA regionen.

Mangelfulle rutiner for dekkmerking

  • Etter at tester nylig avslørte at dekk med samme merking kan ha skremmende forskjellige egenskaper, foreslår Continental andre rutiner for dekkmerking i fremtiden.


Continental ønsker en forbedring av den såkalte merkingen av dekk, hvor det i dag opereres med forskjellige praksiser på de ulike kontinentene.

Hvor ille resultatet kan bli så man nylig i en vinterdekktest utført av tyske ADAC. Da de testet vinterdekk med dimensjonen 165/17 R14 under bremsing på våt asfalt, hadde ContiWinterContactTS 850 en bremselengde på 36,2 meter fra 80 km/t til null. Dette var testens vinner, og ContiWinterContactTS har en C-klassifikasjon på EU-merket. Dekktestens taper, som også hadde en C-klassifikasjon og som var et importert dekk fra Asia, hadde imidlertid en bremselengde på skremmende 49,6 meter.

- Dette er en ekstremt stor forskjell på mer enn 13 meter, og det er dessverre ikke det eneste eksemplet, forteller Christian Koetz, sjef for personbil- og varebildekk hos Continental og president i den europeiske dekkprodusentforeningen ETRMA.

- Det er på høy tid at slike massive overtredelser fører til en straff for produsentene. Ellers vil europeiske dekkprodusenter ha en stor ulempe på grunn av EU-regler som dekkprodusenter fra andre regioner ikke trenger å ta hensyn til, fortsetter Koetz.

EU-merkingen har også mangler
Continental maner til det sterkeste om at EU forplikter seg til å etablere effektive markedstilsynssystemer, slik at de ulike produsentene er nødt til å forholde seg til gjeldende regelverk.

- Overtredelser bør møtes med betydelige straffer, slik at produsentene blir motivert til å følge spillereglene, sier Koetz.


Du finner mer informasjon om EU-merking her.


Han får støtte av Frank Larsen hos Continental Dekk Norge, som også er kritisk til hvordan EU-merkingen av dekk slår ut i de nordiske landene.

- I de nordiske landene slår også EU-merkingen helt feil ut på vinterdekk, da disse testene er tilpasset vinterdekk for Mellom-Europa, og hvor god bremseeffekt på våt asfalt i varmegrader gir god karakter. Men da kan vinterdekket være nærmest ubrukelig på snø og is. Det kan være livsfarlig å velge et vinterdekk basert på målinger på våt asfalt, hvis man er ute etter et vinterdekk med de beste egenskapene på snø og is, sier Frank Larsen.Kontakt
New content item
Frank Larsen

Technical Manager

Nordic Customer Service Manager

Breivollveien 31

0668 Oslo

+47 901 72316