Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

stage_image

Bruker løvetann i motoren for å spare miljøet

Løvetann - eller Taraxagum - er godt for miljøet

14/01/2016
Dekk med Taraxagum logo

Ved å bruke gummi laget av lokal løvetann til å lage motorfester håper Continental både å spare miljøet og skape mindre motorvibrasjoner i fremtiden.

Continental er allerede i gang med testkjøring av dekk laget av løvetann, og nå har det tyske teknologikonsernet utviklet motorfester som også er laget av gummi som man fremstiller fra det mange ser på som ubrukelig ugress. Produktegenskapene og kvaliteten er på samme nivå som tidligere, men det at motorfestene av gummi kommer fra løvetann er en teknisk revolusjon.

- De første testresultatene av dette produktet er svært lovende, og motorfestene bør være klare for produksjon om et par års tid, forteller Dr. Anna Misiun, som leder forskningsvirksomheten på naturgummi fra løvetann hos Continental.

Hvorfor bruker Continental så store ressurser på å utvikle et produkt som i det store og hele vil ha de samme egenskapene som dagens produkter?

- Opp til nå har tradisjonell naturgummi blitt hentet utelukkende fra gummiplantasjer i tropiske strøk. Transportveien er lang, men foreløpig har det ikke vært noen andre alternativer. Dette vil endre seg i fremtiden ettersom vi kan oppnå de samme egenskapene fra løvetannrøtter. Vi ser store fordeler for miljøet og mindre avhengighet av tradisjonelle råvarer med sine tungt varierende markedspriser. Løvetann vokser i områder med temperert klima, og vil minste behovet for transport betydelig. Dette vil på sin side minske CO2-utslippet, og ved å bruke løvetann vil det også lette trykket på gummiplantasjene i tropiske strøk, forteller Misiun.

Demper vibrasjoner
Motorfestene Continental utvikler fra løvetann passer både for motorer og girkasser. De bærer statisk belastning, isolerer lyd, begrenser bevegelsen av motoren og hindrer den i å rives av ved en ulykke. Gummifestene hjelper også på å dempe vibrasjoner som kommer fra veien.

- Kravene til motorfester er helt annerledes enn på dekk. For eksempel må motorfester takle tunge dynamiske belastninger ved høye temperaturer. Det betyr at utviklingen av disse produktene er helt forskjellig fra utviklingen av dekk. Samtidig ser vi også mange synergier her.

Naturgummi fra løvetann er allerede i bruk på dekkprototyper fra Continental. Under testing har kvaliteten vist seg å være førsteklasses, og prosjektet med å bruke gummi fra løvetann i både dekk og motorfester har allerede fått oppmerksomhet verden over. Prosjektet vant blant annet Greentech Award i 2014, Europas viktigste miljø- og næringslivsanerkjennelse innen bilindustrien. I juni i år fikk prosjektets fremste forskere utdelt den prestisjetunge prisen som bærer navnet til den tyske vitenskapsmannen Joseph von Fraunhofer.

Kontakt
New content item
Hege Eike Lie

Managing Director

Fredrik Selmers vei 3

0663 Oslo

+47 922 81 278