Produkter til Personbil / Varebil / 4x4

stage_image

Media Services

Minste tillatte mønsterdybde på dekk

Tre av fire eldre vet ikke hva som er lovlig mønsterdybde

17/08/2017
Hva er minimum mønsterdybde

En undersøkelse viser at en stor andel over 65 år ikke kjenner til reglene for minste tillatte mønsterdybde.

En undersøkelse gjennomført av analysebyrået InFact på vegne av Continental viser at mange eldre ikke kjenner reglene for minste tillatte mønsterdybde. Bare 24 prosent av de over 65 år svarte at minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 millimeter, mens 39 prosent svarte at 3 millimeter er minstemålet for vinterdekk.


Mer om riktig mønsterdybde, mønsterdybde-indikator mm.


Mange som svarte feil trodde imidlertid at reglene var strengere enn det som er tilfellet, og det er i det minste positivt, mener produktsjef i Continental Knut Knudsen.

- Alle som kjører bil bør naturligvis kjenne til reglene, men at mange tror tre millimeter er minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk er i grunn positivt. Etter dette anbefaler vi å bytte dekk, fordi egenskapene, spesielt på våt vei, vil være vesentlig dårligere, sier han.

Knudsen trekker frem at det er verre at mange svarer ”vet ikke” på spørsmålet om minste tillatte mønsterdybde. Hele 30 prosent av de spurte over 65 år svarte dette når det gjaldt vinterdekk og 22 prosent visste ikke hva som var minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk.

- Selv om mange i denne aldersgruppen får hjelp fra familie eller dekkverksteder er det viktig at de vet hva som er trygt å bruke. Alle bilførere er ansvarlige for at bilen er i forsvarlig stand, sier Knudsen.

Svarene til de yngste skremmer

Selv om det er flere eldre som svarer feil eller ikke vet, er Knudsen imidlertid minst like skremt av de yngre bilførerne. Mer enn 15 prosent av de spurte i aldersgruppen 18-29 år trodde minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk var 1,6 millimeter. I tillegg svarte hver fjerde at de ikke visste hva loven sier om mønsterdybde på verken sommer- eller vinterdekk.

- Å kjøre med så slitte vinterdekk er rett og slett livsfarlig. Det er skremmende at såpass mange ikke vet hva som er minimumskravet, sier han.

Continental anbefaler å skifte ut sommerdekkene ved tre millimeter og vinterdekkene fire millimeter på vinterdekkene.

- På vått sommerføre vil du ha cirka to og en halv billengde ekstra bremselengde med dekk som er slitt ned til 1,6 millimeter sammenlignet med nye dekk. Ved tre millimeter vil forskjellen bare være litt over én billengde, og det kan være avgjørende i en kritisk situasjon, avslutter Knudsen.

New content item

Hege Eike Lie

Adm. direktør
Pressekontakt 


Mobil: +47 92 28 12 78
@:hege.eike.lie@conti.de